Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Μια σημαντική αποστολή... το νέο παιδικό βιβλίο του Λάσκαρη Ζαράρη



Το νέο βιβλίο «Μία σημαντική αποστολή» του Λάσκαρη Π. Ζαράρη είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά 7-10 ετών, που κυκλοφορεί από την ΗΡΑ Εκδοτική.


Όμως αυτό δεν αρκεί για τον συμπαθητικό γάτο που τρέχει στον σοφό Λυκούργο, τον Πρόεδρο των αδέσποτων ζώων της γειτονιάς για να του εξηγήσει πόσο υποφέρει που έχασε ξαφνικά «τους δικούς του ανθρώπους». Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ζώων του χωριού οργανώνεται ένα μακρινό ταξίδι που θα κάνει τους τετράποδους φίλους μας να ζήσουν θαυμάσιες περιπέτειες. Θα καταφέρουν άραγε να φτάσουν όλοι στον προορισμό τους και να συμπαρασταθούν στον τραυματισμένο φίλο τους τον Νίκο;


Ο Λάσκαρης Ζαράρης πολυβραβευμένος ποιητής,  πέρα από την εξαιρετική του ποίηση και τα καλογραμμένα διηγήματα του καταπιάνεται για δεύτερη φορά με το πιο δύσκολο είδος κατά τη γνώμη μου: την παιδική λογοτεχνία, (είχε προηγηθεί "το νησί και το αθάνατο νερό"), και δημιουργεί και αυτή τη φορά ένα αξιοπρεπές και ενδιαφέρον παιδικό βιβλίο. Το βιβλίο απευθύνεται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Στα θετικά του στοιχεία συμπεριλαμβάνονται τα πολύ σημαντικά μηνύματα της φιλίας,  της αγάπης για τα ζώα, τα οικολογικά μηνύματα καθώς και μια κριτική διάθεση για τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα, μηνύματα που ωθούν τα παιδιά να προβληματιστούν για τη συμπεριφορά του ανθρώπου και τη δική τους εν συνεχεία, απέναντι στη φύση και το ζωικό βασίλειο.
Στα αρνητικά του στοιχεία, όπως είχα επισημάνει και στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα είναι η ηθικοδιδακτική του διάθεση που γίνεται λίγο υπερβολική κάποιες φορές, θυμίζοντας μας αναγνώσματα πιο παλαιάς κοπής. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που θεωρώ πολύ δύσκολη υπόθεση το παιδικό ανάγνωσμα. Οι νεαροί αναγνώστες είναι πολύ πιο απαιτητικοί από εμάς, θέλουν τα μηνύματα αλλά μέσα από περισσότερο χιούμορ και γρήγορους διαλόγους. Θεωρώ το Λάσκαρη Ζαράρη από τους ανερχόμενους συγγραφείς της γενιάς μας, ωστόσο λιγότερο πομπώδες ύφος και μια πιο λιτή έκφραση θα απογείωναν τη γραφή του.  
Καλοτάξιδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: