Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Παρουσίαση ποιητικών συλλογών Γκανέλη Γιώργου

Ο Γιώργος Γκανέλης με τις δύο του ποιητικές συλλογές "Ανάπηροι δρομείς"  2012  και ο "Σκοπευτής της μνήμης" 2012 από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ με 30 ποιήματα σε ελεύθερο στίχο στην πρώτη και
35 ελευθερόστιχα ποιήματα  στη δεύτερη, μας συστήνεται και παρουσιάζει μια ποίηση αυτοβιογραφική και βιωματική. Αγωνίες, προβληματισμοί για το καθημερινό γίγνεσθαι, την επιπολαιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, την άρνηση να κοιτάξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο εγκλωβισμένοι στις καθημερινές μας ήττες.  Η ποίηση του καθρεφτίζει τις αγωνίες ενός σκεπτόμενου ανθρώπου και τις πικρίες που προκύπτουν από αυτό το αδιάλειπτο πάρε δώσε με την εφήμερη καθημερινότητα.

"Όμως είναι δύσκολο να κοιτάζεις το κέντρο¨
το κέντρο είτε της ψυχής
είτε μιας ανάμνησης εγκατελειμένης..."

Ανάπηροι δρομείς

Φιλοσοφικός λόγος, πλούσια νοήματα, μεταφορές και μεστός λόγος κάνουν την ποίηση του ενδιαφέρουσα. Τα ποιήματά του είναι πολύστιχα με καλοδουλεμένη γλώσσα.  Παρόλο που προτιμώ την αφαιρετική ποίηση, η ποίηση του Γκανέλη δεν κουράζει γιατί διαχειρίζεται εύστοχα και έξυπνα το λόγο φιλτράροντας τους φιλοσοφικούς του στοχασμούς χωρίς να τους απογυμνώνει από το πηγαίο και γνήσιο αίσθημα. Μας προτρέπει έμμεσα να κρατήσουμε αλώβητη την ψυχή μας από τη σκληρότητα της καθημερινότητας μιας και είμαστε "υπόλογοι στον ουρανό". 


Ανάπηροι δρομείς


Ο σκοπευτής της μνήμης


Δεν υπάρχουν σχόλια: