Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

"Οι μάγισσες της Θεσσαλίας" παρουσίαση συλλογικού τόμου διηγημάτων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Μαγεύουν… «Οι μάγισσες της Θεσσαλίας»
22 Ιαν 2016 0:04:44
Πολιτισμός
Μαγεύουν… «Οι μάγισσες της Θεσσαλίας»
Στην αρχή ήταν ένας διαγωνισμός… και ύστερα ήρθε το βιβλίο. «Οι μάγισσες της Θεσσαλίας», ένα διαφορετικό βιβλίο που φέρει την υπογραφή 22 συγγραφέων και αναφέρεται στη φήμη και το μυστήριο των μαγισσών του θεσσαλικού κάμπου, παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Το βιβλίο παρουσίασαν ο λογοτέχνης κ. Κώστας Λάνταβος, η ποιήτρια κ. Αναστασία Μανώλη, η ποιήτρια κ. Χρύσα Μαστοροδήμου και ο συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου κ. Γιώργος Ιωαννίδης.
Ο κ. Λάνταβος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιδέα του κ. Ιωαννίδη για τη συγγραφή βιβλίου με το συγκεκριμένο θέμα. Τα 22 διηγήματα που περιέχονται στο βιβλίο χαρακτηρίζονται από τη ρέουσα γραφή τους, άλλα έχουν μια εντυπωσιακή δυναμική, άλλα καταπιάνονται εκτενώς με τη μαγεία και άλλα λιγότερο. Όλα όμως έχουν το κατάλληλο «όπλο» για να κερδίσουν τον αναγνώστη.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο χρονικό δημιουργίας του βιβλίου. Η ιδέα όπως είπε προέκυψε από ένα παλαιότερο διαγωνισμό με θέμα «Ιστορίες από την πόλη μου». Όσο για το θέμα της μαγείας με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο, όπως σημείωσε είναι ένα θέμα, που μπορεί κανείς και να πει και να γράψει πολλά. Για το βιβλίο υποβλήθηκαν πάνω από 50 συμμετοχές και με πολλή δυσκολία καθώς όλες ήταν ξεχωριστές, επιλέχθηκαν οι 22 που περιέχονται στο βιβλίο. Η ποιήτρια Αναστασία Μανώλη αναφέρθηκε γενικά στο ρόλο και τη θέση της γυναίκας στη μαγεία.
Από τη πλευρά της η κ. Χρυσα Μαστοροδήμου αναφέρθηκε εκτενώς στη γραφή και στο περιεχόμενο του βιβλίου. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Όλες οι ιστορίες είναι ιδιαίτερες τόσο από υφολογική όσο και από αφηγηματολογική σκοπιά συνθέτοντας και αποτελώντας η καθεμία ένα πετραδάκι στο πολύ όμορφο αυτό ψηφιδωτό: των μαγισσών της Θεσσαλίας.
Ο θεματικός άξονας των μαγισσών αποτελεί σύμφωνα και με τον τίτλο, αφηγήσεις – διηγήσεις για ξεχωριστά όντα, με μοναδικό σκηνικό τη θεσσαλική γη, που αφορούν στο υπερφυσικό, το μυθολογικό στοιχείο, αλλά και το ηθογραφικό, αφηγήσεις για τελετουργίες προς τιμήν της φύσης κατάλοιπο προγονικών εθίμων, ενώ κάποιες φορές αφορούν στην εξαπάτηση του ανθρώπου όταν έχει ανάγκη να πιαστεί από κάπου και αυτό τον κάνει ευάλωτο και αφελή. Οι τελείως διαφορετικές αφηγήσεις από τη σκοπιά του κάθε συγγραφέα-ως, καθώς και το διαφορετικό ύφος και στυλ γραφής δεν μειώνουν καθόλου την αισθητική αξία του βιβλίου αντιθέτως παράγουν μια ιδιαίτερη πλοκή συνδεδεμένη με την εκάστοτε περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά αντίθετα τον κάνει να αγωνιά για την επόμενη ιστορία». Στο πλαίσιο της βραδιάς βραβεύτηκε και η 1η νικήτρια του Διαγωνισμού Διηγημάτων «Οι Μάγισσες της Θεσσαλίας» Μαρία Μητσιούλη.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: