Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ 24 & 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αργοναυτών & Φιλελλήνων – Τ.Κ. 38221, ΒΟΛΟΣ   Τηλ.: 24210 74898
7ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ 24 & 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου, του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων της Αφήγησης(ΠΟΦΑ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καλλιπεύκης(ΜΕΣΑΚ) , διοργανώνουν το 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης στην Καλλιπεύκη Λάρισας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει αφηγήσεις και ιστορίες απ΄όλο τον κόσμο για παιδιά και ενήλικες,επιστημονικές ανακοινώσεις που αναδεικνύουν ζητήματα της αφήγησης με την ευρύτερη έννοια του όρου, και της διασύνδεσής της με άλλα πεδία. Η επιστημονική/επιμορφωτική ενότητα φέτος έχει τίτλο « Αφήγηση και τέχνη». Παράλληλα προσφέρονται δυο εργαστήρια για ενήλικες(εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αφηγητές και κάθε ενδιαφερόμενο): α) για την τέχνη της αναπνοής ως βασική προϋπόθεση ενός ορθού τρόπου ζωής, β) για τη διασύνδεση της αφήγησης με τη μουσική. Το πρόγραμμα διευρύνεται με δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, εκπλήξεις και συναντήσεις με ήρωες κλασσικών παραμυθιών, αφηγήσεις σε αυλές του χωριού και του σχολείου, ενώ η μεγάλη ενότητα αφηγήσεων του απογεύματος του Σαββάτου(25/6) στο μαγευτικό ξέφωτο του δάσους και του χώρου αναψυχής «Πατωμένη», υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες.


Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 5 μ.μ. με τόπο συνάντησης την πλατεία της Καλλιπεύκης και περίπατο στα σοκάκια του χωριού και αφηγήσεις σε αυλές. Η συνέχεια θα είναι στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου με νυχτερινές αφηγήσεις από την Ανθή Θάνου.


Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 10 το πρωί αρχίζουν οι επιστημονικές ανακοινώσεις με καλεσμένους τους: Ξενοφών Σαχίνη, Καθηγητή και Κοσμήτορα Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και θέμα «Τρεις γραμμές μια εικόνα», Ιάκωβο Ποταμιάνο, Καθηγητή Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.,Ηρακλή Παπαϊωάνου, Διευθυντή Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και θέμα «Η λανθάνουσα σχέση της φωτογραφίας με την αφήγηση» και τη Μαρία Τσουβαλά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Ιστορίες για την ποιητική της κίνησης του σώματος».


Θα ακολουθήσουν εργαστήρια, ενώ παράλληλα στο δάσος θα πραγματοποιούνται ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά από φοιτήτριες του πανεπιστημίου και το απόγευμα στις 7 μ.μ. λίγο πριν το φως αρχίσει να πέφτει στο δάσος, η παιδική χορωδία της Σχολής Καραβάνα θα ανοίξει την μεγάλη ενότητα των αφηγήσεων, στην οποία παραμυθάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Καλλιπεύκης θα αφηγηθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Συμμετέχουν οι αφηγητές/τριες: 


Α. Θάνου, Μ.Μαχαίρα, Μ. Αισώπου, Λ.Λαμπρέλη, Κ. Μπόλιας(φοιτητής), Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά και ο Καλλιπευκιώτης Απόστολος Καστόρης. Για τους μικρούς φίλους του παραμυθιού θα υπάρξουν εκπλήξεις, όπως δωρεά βιβλίων που διέθεσαν οι εκδότες χορηγοί: Διάπλαση, Διάπλους και Ψυχογιός. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια: 

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ντανιέλα Στάμου, τηλ. 2421074861 και e-mail pms.ptpe@uth.gr
Τα εργαστήρια θα είναι ολιγομελή και οι εγγραφές ήδη άνοιξαν. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής. Στους ενδιαφερόμενους (εκπαιδευτικούς / φοιτητές κ.α.) θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Πληροφορίες: Νικόλαος Γραίκος (τηλ. 6977402088) και Ματίνα Μιχαντά (6978976275). Το πλήρες πρόγραμμα διατίθεται στο www.pofa.uth.gr (Π.Ο.Φ.Α)
www.kallipefki.site.gr (Μ.Ε.Σ.Α.Κ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια: