Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

6ος Διαγωνισμός Ποίησης μαθητών Γυμνασίων - Λυκείων


Η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 από το θάνατο του μεγάλου νεοέλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη ,προκηρύσσει Διαγωνισμό Ποίησης ( 6ο ) μεταξύ μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας Ν. Δ. Ελλάδος.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μαθητές -τριες των σχολείων της Ν. Δ. Ελλάδος με τρία το πολύ ποιήματά τους δακτυλογραφημένα στη μια όψη της σελίδας και να μην ξεπερνούν τις δύο σελίδες γραφομηχανής το καθένα.
Το θέμα είναι ελεύθερο.
Προθεσμία υποβολής των ποιημάτων ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2014.
Τα ποιήματα θα σταλούν στη διεύθυνση :
Εταιρεία Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος
Κανάρη αριθ.46 26222 ΠΑΤΡΑ
με την ένδειξη:
Για το διαγωνισμό Ποίησης.
Η αξιολόγηση θα γίνει από επιτροπή .

Σε όσους και όσες διακριθούν θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία για κάθε κατηγορία μαθητών (Γυμνασίου και Λυκείου) καθώς επίσης και τρεις έπαινοι για κάθε κατηγορία.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (17-3-2014)στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών .
Τα ποιήματα που θα διακριθούν θα δημοσιευθούν τιμητικά σε ειδικό ανθολόγιο βραβευμένων μαθητών.

Τα ποιήματα θα σταλούν με ψευδώνυμο , ενώ το πραγματικό ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου ,το σχολείο που φοιτά, η τάξη ,η διεύθυνσή και το τηλέφωνό του θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο .

Διεθνές Βραβείο Ποίησης “Castello di Duino” – 10η έκδοση 2014

Προθεσμία: 8 Δεκεμβρίου 2013
Ειδική προθεσμία για τα σχολεία: 7 Ιανουαρίου 2014
Οι όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Η μη τήρηση των όρων συνεπάγεται τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
  • Απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ως 30 ετών
  • Δωρεάν συμμετοχή
  • Ο διαγωνισμός είναι θεματικός
 Το θέμα της 10ης έκδοσης είναι:
“Εγώ / Εσύ ”
“I / You’’
Αγάπη, Φιλία, Διάλογος, Μίσος, κάθε είδους σχέση με τον “Άλλον”, επίσης μεταξύ Ανθρώπου και Φύσης.
Το θέμα μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο απόλυτα ελεύθερο μέσα από την μεταφορά και την φαντασία
 Είναι δυνατή η συμμετοχή σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα διαγωνιστικά τμήματα:
 1. ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ»
Για τη συμμετοχή πρέπει να σταλεί ένα μόνο ανέκδοτο ποίημα, που να μην έχει βραβευτεί στο παρελθόν, όχι μεγαλύτερο από 50 στίχους.
Δεχόμαστε τα ποιήματα στη μητρική γλώσσα των συγγραφέων. Για τα ποιήματα που είναι γραμμένα σε γλώσσα διαφορετική από την ιταλική ή την αγγλική, ζητείται μετάφραση στα ιταλικά ή στα αγγλικά ή στα γαλλικά ή στα ισπανικά. Για τα ποιήματα στα ιταλικά είναι επιθυμητή η μετάφραση στα αγγλικά, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική.
  • Τα ποιήματα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013
α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση valeragruber@alice.it. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.
Δεν θα γίνουν αποδεκτά κείμενα σε άλλες μορφές.
Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής (βλ. παρακάτω)
β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera GruberVia Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.
Τα ποιήματα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.
Βραβεία:
  • 3 βραβεία των 500ων ευρώ στους τρεις πρώτους βραβευμένους
  • Τιμητική πλακέτα “Sergio Penco” η οποία θα απονεμηθεί στο καλύτερο ποίημα από νέους ποιητές κάτω από 16 χρονών.-Μία τιμητική ασημένια πλακέτα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
  • Ο διαγωνισμός ποίησης διοργανώνεται από το σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και συνδέεται με ανθρωπιστικούς σκοπούς.
  • Η νικητές είναι υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν ένα μέρος του χρηματικού ποσού (200 ευρώ) για ένα ανθρωπιστικό σκοπό της επιλογής τους, που θα πραγματοποιηθεί κατά προτίμηση στη χώρα προέλευσής τους.
  • Τιμητικές Διακρίσεις για την δημοσίευση των ποιημάτων στην έκδοση του βιβλίου του Διαγωνισμού (Segnalazioni per la pubblicazione) και μικρότερα βραβεία (κύπελλα, πλακέτες, έπαθλα, κ.α) προβλέπονται για άλλα ποιήματα που θα διακριθούν
  • Τα ποιήματα των νικητών και μια επιλογή από τα καλύτερα ποιήματα θα δημοσιευτούν σε δίγλωσση έκδοση (ιταλικά και αγγλικά) από τον εκδοτικό οίκο IBISKOS του Α. Risolo (Empoli, Italy), χορηγό του διαγωνισμού, και θα γραφτούν σε CD στη γλώσσα του πρωτότυπου. Το κέρδος θα δοθεί στο ανθρωπιστικό Ίδρυμα Lucchetta-Ota-D’Angelo-Hrovatin για τα παιδιά θύματα πολέμου, www.fondazionelucchetta.org.-Άλλες τιμητικές διακρίσεις και μικρότερα βραβεία προβλέπονται για τα καλύτερα ποιήματα των παιδιών κάτω από 16 χρονών.
 2. ΒΡΑΒΕΙΟ “ΘΕΑΤΡΟΥ” (Μονολόγος ή διάλογος μεταξύ δύο προσώπων).
Για τη συμμετοχή σ’αυτό το διαγωνιστικό τμήμα πρέπει να σταλεί ένα θεατρικό κείμενο, όχι μεγαλύτερο από 5 σελίδες  σε word με συνολικό όριο τους 10.000 χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένων  των κενών).
Η μη τήρηση αυτού του όρου συνεπάγεται τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό.
Τα κείμενα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013.
Τα κείμενα ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να συνοδεύονται από μια ΑΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ: τα κείμενα θα αξιολογηθούν στα ιταλικά, ΔΕΝ είναι δυνατή η αξιολόγηση των κειμένων στη γλώσσα του πρωτοτύπου:
α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση valeragruber@alice.it. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.
Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής (βλ. παρακάτω)
β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera GruberVia Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.
Τα κείμενα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.
Βραβεία:
  • Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο: (Η τιμητική διάκριση θα κάνει μνεία του ονόματος του νικητή)
  • Τιμητικές διακρίσεις (Με επισήμανση του λόγου διάκρισης)
  • Τα έργα των νικητών και αυτά στα οποία θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση θα παρουσιαστούν (απαγγελία) σε ένα σημαντικό θέατρο της Τεργέστης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Διαγωνισμού.
 3. Ειδικοί κανονισμοί για τα σχολεία – Προθεσμία 7 Ιανουαρίου 2014
Τα σχολεία συμμετέχουν με συλλογικές εργασίες. Οι καθηγητές μπορούν να στείλουν τις συλλογικές εργασίες (μία ή πάνω από μία) από μια ομάδα μαθητών, από τους μαθητές μίας ολόκληρης τάξης ή και από μαθητές από διαφορετικές τάξεις). Οι εργασίες αυτές αξιολογούνται ως συλλογική εργασία και βραβεύονται με κριτήριο την διαπιστομένη ικανότητα των εργασιών να ωθήσουν τους μαθητές στην ποιητική γραφή.
Στο σχολείο που παρουσιάζει την καλύτερη εργασία θα απονεμηθεί ένα βραβείο των 500ων ευρώ υπό τον όρο ότι το χρηματικό ποσό θα δοθεί για έναν ανθρωπιστικό σκοπό της επιλογής των καθηγητών και των μαθητών.
Τιμητικές διακρίσεις προβλέπονται για τα 3 καλύτερα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Σε όλους τους καθηγητές και μαθητές που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα αποσταλεί μια βεβαίωση συμμετοχής, εφόσον ζητηθεί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αφιερωθεί ολόκληρη ημέρα για την βράβευση των σχολικών ομάδων που θα διακριθούν και θα έρθουν στη Τεργέστη ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του σχολείου τους να παρουσιάσουν την εργασία τους και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους μαθητές να διαβάσουν τα ποιήματά τους. Ο τόπος και ο χρόνος που θα λάβει χώρα η εκδηλώση αυτή θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.
Η επίσημη τιμητική διάκριση  του σχολείου θα απονεμηθεί στον υπέυθυνο εκπαιδευτικό κατά την διάρκεια της Απονομής Βραβείων στο Castello di Duino.
Τα σχολεία πρέπει να στείλουν τις εργασίες τους εις διπλούν μέσω ταχυδρομείου στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera, Via Matteotti 21, 34138, Trieste (Italy) συμπεριλαμβάνοντας την ειδική αίτηση εγγραφής (βλ. παρακάτω: Αίτηση συμμετοχής για τα σχολεία).
Επιθυμητή είναι η αποστολή των εργασιών και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση valeragruber@alice.it.
 Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Τα ονόματα των νικητών και των συμμετεχόντων που διακρίθηκαν θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμούwww.castellodiduinopoesia.org.
Η νικητές και οι συμμετέχοντες που διακρίθηκαν θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου.
Η τελετή απονομής βραβείων θα λάβει χώρα στις 23 Μαρτίου 2014 στο Κάστρο του Duino (Castello di Duino – 34011 Duino Aurisina (Trieste) – Italia).
 (ακολουθούν οι αίτησεις συμμετοχής)
Αίτηση συμμετοχής
(για τα διαγωνιστικά τμήματα ποίησης και θεάτρου)
 First Name:      ______________________________________________________________
Last name:       ______________________________________________________________
Date of birth:   ______________________________________________________________
Address:          _______________________________________________________________
Zip Code:        _______________________________________________________________
Telephone:      _______________________________________________________________
E-mail:            _______________________________________________________________
Nationality:    ________________________________________________________________
Title of Poem: ________________________________________________________________
DECLARATION:
I declare that the poem(s) [title of your poems] which I am entering into the “Castle of Duino” international competition – is my original work which is unpublished and never awarded in any competition.
I consent to its eventual publication or presentation to the public. I declare that I am/am not (selected whichever is applicable) a member of the SIAE or similar society for the protection of copyright. Participants consent to the use of their personal data for the requirements of the competition, and for the publication in accordance with the law. They can demand in every moment to cancel their data from the competition’s electronic database.

Διαγωνισμός Συγγραφής Ελληνικού Παιδικού Παραμυθιού


Εικόνες, χρώματα και μύθοι ξωτικών σαν ενώσουν… παραμύθι θα μας δώσουν! Το ομορφότερο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι ξετυλίγεται φέτος για 3η χρονιά στην πόλη των Τρικάλων. Στον «Μύλο των Ξωτικών» συνεχίζεται όμως και ένας μεγάλος θεσμός. Καλούμε όσους αγαπούν το παιδικό παραμύθι και έχουν γράψει ιστορίες για τα παιδιά να τις ανασύρουν από το συρτάρι τους και να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό Ελληνικού Παιδικού Παραμυθιού. Επιπλέον καλούμε όλους αυτούς που έχουν μεράκι και διάθεση να γράψουν τώρα μια ιστορία και να έρθουν στην μεγάλη μας παρέα. Στείλτε το παραμύθι ή την ιστορία που έχετε γράψει ή θα γράψετε, με μόνο περιορισμό να μην έχει εκδοθεί. Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών που παρουσιάστηκε κατά τους προηγούμενους Διαγωνισμούς, οι νικητές θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση και βαθμολόγηση των παραμυθιών από ειδική κριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του «Μύλου των Ξωτικών» προκειμένου να γίνει η ανάδειξη των νικητών.

Όροι Διαγωνισμού :
1. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με ένα παραμύθι.
2. Το κάθε παραμύθι πρέπει να έχει τίτλο και μια σύντομη εισαγωγική περίληψη.
3. Τελευταία ημερομηνία για την αποστολή των παραμυθιών ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2014. Η ημερομηνία αποδεικνύεται με την αποστολή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση paramythi@milosxotikon.gr.
4. Κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει μαζί με το παραμύθι του να αποστέλλει και τα στοιχεία του : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο σταθερό – κινητό.
5. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής θα είναι αμετάκλητα και δεν θα επιδέχονται καμία ένσταση, αντίρρηση ή άλλη διεκδίκηση.
6. Αναμνηστικό συμμετοχής θα απονεμηθεί σε όλους όσους θα αποστείλουν παραμύθι.
7. Ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή να ανακαλέσει τον διαγωνισμό, να παρατείνει ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες του.
8. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας και τόπου διαμονής.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω αναγραφόμενων όρων.

Παρουσίαση του έργου της Anne Carson

  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ [DEREE COLLEGE], Γραβιάς και Αγ. Ιωάννου, Αγ. Παρασκευή.
  • Στις 7.00 μ.μ., στη βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου, η Anne Carson, μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες διεθνώς, θα παρουσιάσει το βραβευμένο της έργο "Antigonick". Θα την προλογίσει ο Χάρης Βλαβιανός, ο οποίος πρόσφατα μετέφρασε και εξέδωσε στα ελληνικά την ποιητική της συλλογή, "Short Talks". Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Λέσχη Φιλαναγνωσίας για παιδιά

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2014


Αρ.Πρωτ.162702/Γ2/30-10-2013/ΥΠΑΙΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3442238

ΘΕΜΑ: 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης
Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΔ' Πνευματικού Μαΐου 2014 "Η Πολιτισική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης", προκηρύσσει το 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων με ένα έως τρία ποιήματα ο καθένας.
Το κάθε ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο σελίδες. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.
Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και η σύνθεση των ποιημάτων θα γίνει εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου.
Τα ποιήματα θα αποσταλούν ταχυδρομικώς μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014 στη διεύθυνση του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Θεοφίλου 13, 54633 Θεσσαλονίκη. Εντός του φακέλου πρέπει να περιλαμβάνονται τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και των μαθητών (Δ/νση, τηλέφωνο, fax, email)
Η αξιολόγηση των ποιημάτων θα γίνει από κριτική επιτροπή που θα συσταθεί από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία για τους μαθητές του Γυμνασίου, τρία βραβεία για τους μαθητές των Λυκείων, καθώς και αντίστοιχοι έπαινοι.
Η απονομή των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη 2014, στη Θεσσαλονίκη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, στο τηλέφωνο 2310-286377 καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.sekve.gr
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου της Ιωάννας Γιαννακοπούλου

τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο Παιδικός Σταθμός του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το 58ο Νηπιαγωγείο Λάρισας και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου "ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί" στον εκθεσιακό χώρο της βιβλιοθήκης των ΤΕΙ. Σας περιμένουμε!

Νέο παραμύθι δωρεάν από τις εκδόσεις Σαϊτα

Το όμορφο χωριό, στολιδάκι κάτω από το χαμόγελο του Ήλιου, έδινε ζωή στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, μέχρι που ένας ανυπέρβλητος εχθρός ξεχύθηκε κατακόκκινος από θυμό και ζήλια και κατέστρεψε όλη αυτή την ομορφιά. Τι κατέστρεψε τελικά; Η Μυρσίνη, η ροδιά και το καναρινάκι τι απέγιναν; Το χωριό γιατί ξαναβαπτίστηκε; Τελικά, πάντα υπάρχει ελπίδα; 

Η απάντηση σας περιμένει στο παραμύθι «Η Μυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη» της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη με εικονογράφηση της Vivi Markatos 

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το ψηφιακό βιβλίο από τη διεύθυνση www.saitapublications.gr/2013/11/ebook.64.html (σε μορφή .pdf) ή να το διαβάσετε σε μορφή εικονικού βιβλίου, χωρίς να κατεβάσετε το αρχείο, μέσω της διεύθυνσης: http://issuu.com/saita.publications/docs/i_mirsini_kai_i_rodia_i_eulogimeni

Πρόσκληση στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Τάσου Μακράτου

 Ο ποιητής Τάσος Μακράτος

                                     σας προσκαλεί
               στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο

                       ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΟΡΘΩΜΕΝΟΙ   
                                       (εκδόσεις Λιβάνη)
                               

                              που θα πραγματοποιηθεί
             την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.45

                       στην αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ»
                      της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών           
             (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 7ος όροφος) Αθήνα 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ποίηση ...Κυριακίδη Νίκου

367 ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΜΒΑ 60Χ90cmΤΟ ΠΟΡΝΕΙΟ

Οι μεγαλύτερες γυναίκες προσπαθούν
Να γίνουν παγίδες καναρινιών.
Μετά θρηνούν πάνω στα μικρά κίτρινα πτώματα
Λένε συνταγές, βάφονται.
Σαν βάζουν κάλτσες αποφεύγουν τις γαλακτόχρωμες
‘’Ποτέ’’ τους είπαν οι γιατροί,
‘’μαζί, γάλα και ψάρι’’.
Πως νομίζετε ότι γεννήθηκαν οι δικτυωτές κάλτσες ;

Τα παιδιά τους τις κοιτούν μοχθηρά
Εκει που μιλούν με άλλες λέξεις
Έμμεσες, τις λένε...
Για τη μητρότητα.
Σαν τα καναρίνια σκέφτονται
-σουφρώνοντας τη μύτη-
‘’θα πεθάνουμε πρώτα εμείς, ρε συ’’

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πρόσκληση στην παρουσίαση έργου του Χάρη Μελιτά

Αγαπητοί φίλοι,

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 08:15’ μ.μ. παρουσιάζω το λογοτεχνικό μου έργο στο «Σπίτι του Φιλόλογου» (Μπρούφα 12, κάθετη στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου)  στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Λογοτεχνικού & Καλλιτεχνικού Αναλογίου του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.. «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ».
Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα η παρουσία σας.

Χάρης Μελιτάς

Πρόσθεσις, Καβάφη

Κωνσταντίνος-Καβάφης


Πρόσθεσις



Aν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω.
Πλην ένα πράγμα με χαράν στον νου μου πάντα βάζω —
που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ)
που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ’ εγώ εκεί
απ’ τες πολλές μονάδες μια. Μες στ’ ολικό ποσό
δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ’ αρκεί.


(Απ' τα κρυμμένα ποιήματα, εκδόσεις Ίκαρος)

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος για παιδιά και εφήβους»

          Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών Ζωοδόχου ττηγής 2-4 10678 Αθήνα
ΘΕΜΑ: «Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος για παιδιά και εφήβους»
Σάς γνωρίζουμε ότι η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών προκηρύσσει για το σχολικό έτος 2013-2014 τους παρακάτω Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς για παιδιά και εφήβους:
Α. ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Συμμετοχή με ένα (1) ποίημα, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο τρόπο,
έως είκοσι (20) στίχους για μαθητές Δημοτικού και έως τριάντα (30) στίχους για μαθητές
Γυμνασίου και Λυκείου, στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα με θέμα ελεύθερο.
Β. ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Συμμετοχή με ένα (1) διήγημα δακτυλογραφημένο σε σελίδα μεγέθους Α4, με Times New Roman 12, 1 διάστιχο 1 στην ελληνική γλώσσα με θέμα ελεύθερο.
έως δύο (2) σελίδες για μαθητές A', Β' και Γ' Δημοτικού, τρεις (3) σελίδες για μαθητές Δ\ Ε' και Στ' Δημοτικού, τέσσερις (4) σελίδες για μαθητές Γυμνασίου και πέντε (5) σελίδες για μαθητές Λυκείου.
               Τα έργα να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα
               Να υποβληθούν σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα
     Στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου να αναγράφεται το ψευδώνυμο και η τάξη του διαγωνιζόμενου (π.χ. Ρόζα, Τάξη: Γ' Δημοτικού). Τα πραγματικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail, σχολείο, εκπαιδευτικός τάξης) του διαγωνιζόμενου να κλεισθούν σε μικρό φάκελο που θα μπει μαζί με τα πέντε αντίτυπα σε μεγαλύτερο. Στο εξωτερικό μέρος του μικρού φακέλου να αναγραφεί το ψευδώνυμο και στο εξωτερικό μέρος του μεγάλου φακέλου το ψευδώνυμο και ο διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχετε (π.χ. Ποίηση Α', Β', Γ' Δημοτικού, Διήγημα Λυκείου, Αγγλική Ποίηση Δ\ Ε', Στ' Δημοτικού κ.λ.π).
Τα σχολεία μπορούν να κάνουν ομαδικές αποστολές. Σε αυτή την περίπτωση στο εξωτερικό μέρος του μικρού φακέλου να αναγράφονται τα ψευδώνυμα των συμμετεχόντων και στο εσωτερικό να υπάρχει κατάσταση με ψευδώνυμο, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail, σχολείο, εκπαιδευτικός τάξης
Οι φάκελοι να σταλούν με απλή επιστολή (όχι συστημένη) στη διεύθυνση:
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Τ.Θ. 8231 Τ.Κ. 10210 ΑΘΗΝΑ
               Καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 31.η Δεκεμβρίου 2013.
               Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. Όσοι διακριθούν θα ενημερωθούν
εγκαίρως.
               Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών έχει δικαίωμα δημοσίευσης των υποβληθέντων έργων.
               Η κρίση της Κριτικής Επιτροπής είναι αμετάκλητη.
     Οι μαθητές που πήραν Πρώτο Βραβείο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του 2012 δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ίδια κατηγορία του Διαγωνισμού (π.χ. μαθητής που πήρε Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ελληνικής Ποίησης του 2012 δεν μπορεί να συμμετέχει)
ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην αίθουσα της ΧΑΝ Αθηνών (Ακαδημίας 36 και Ομήρου 28, 8ος όροφος) και ώρα 18:30.
Θα δοθούν A', Β' και Γ Βραβείο, A', Β' και Γ' Έπαινος ανά κατηγορία και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2103819571, στην κ. Πολυξένη Γιάχου στα τηλέφωνα 2107515171, 2130429351, 6949472787 και στην ιστοσελίδα www.loqotexnes.gr.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κουλαξίδης Χρήστος ... Σκέψεις και ποίηση

  • Άδειασε τις τσέπες σου

Διάνυσες χιλιόμετρα, τα παπούτσια σου έλιωσαν πάνω στην καυτή από τον ήλιο άσφαλτο και στο βρεγμένο απ' τη βροχή χώμα. Τα πόδια σου μάτωσαν...

Ξεκούρασες το καταπονημένο σου σώμα σε απόμερες αμμουδιές και ξεδίψασες σε βουνίσιες πηγές. Συνάντησες ανθρώπους. Δήλωσες ποιητής και γέλασαν. Δήλωσες μοναχικός και σ' αμφισβήτησαν. Δήλωσες γελωτοποιός και σε αγάπησαν.

Σιγοψιθύρισες στίχους και βροντοφώναξες τα «γαμώτο» σου, αλλά μόνο δυο-τρεις σε άκουσαν. Μόνο δυο-τρεις σε ένιωσαν κι αυτούς τους έχεις αφήσει πίσω πια... ή μήπως σε άφησαν;

Και τώρα, ο δρόμος σου σε έβγαλε πάνω σ' ένα πλοίο που βουλιάζει... Ανακουφισμένος απ' το επερχόμενο τέλος, σκέφτεσαι τη νέα αρχή. Το νερό ξεπλένει τα πάντα. Βρέχεσαι που βρέχεσαι, βουλιάζεις που βουλιάζεις, άδειασε τις τσέπες σου.

Δε χρειάζεσαι τις αναμνήσεις, όλα τελειώνουν και αρχίζουν εδώ. Δε χρειάζεσαι τις τύψεις, δεν είσαι αυτός ο άνθρωπος πια. Δε χρειάζεσαι επιχειρήματα, δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Δε χρειάζεσαι επιβεβαίωση, ζεις και πεθαίνεις μόνος. Δε χρειάζεσαι τίποτα απ' αυτά που σου φόρτωσαν οι καιροί, γιατί τίποτα από αυτά δεν έχει αξία. Βουλιάζεις και όλα χάνονται μαζί σου στα νερά... Και κρατάς μέχρι τον πάτο μόνο τα λιγοστά πράγματα που είχαν νόημα για σένα...


Όταν

Όταν θα κοιταχτείς στον καθρέφτη και θα αναρωτηθείς ποιος είσαι...
Όταν θα ψάχνεις ίχνη ανθρωπιάς μέσα σου, μα δε θα βρίσκεις...
Όταν θα μετράς τις "επιτυχίες" σου, μα καμιά δε θα σε "γεμίζει"...
Όταν θα 'χει χαθεί κάθε συναίσθημα και θα 'χεις μείνει άδειο κορμί...
Τότε τι;

Πες μου ένα ψέμα

Πες μου ένα ψέμα...
Πες μου πως ο άνθρωπος αλλάζει...
Πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και πως...
...και πως ο χρόνος δεν κυλάει μάταια, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο...
Πες μου... Πες μου πως η αγάπη δεν είναι διάλειμμα....
Πως ο πόνος δεν είναι ο κανόνας, ούτε η χαρά εξαίρεση...
Πες μου πως δε σε νοιάζει το αύριο, αρκεί να σ' αγαπούν...
Και πως δεν φοβάσαι, δεν λυγίζεις, δεν αναλώνεσαι...
Πες μου πως τα φώτα είναι αστέρια και ο κόσμος όλος στα πόδια μας...
Και πως αυτά τα πόδια αντέχουν να βγάλουν χιλιόμετρα ακόμα,
δίχως στεναγμούς και δάκρυα...
Πες μου πως δεν είμαστε άψυχα κορμιά, ούτε αριθμοί...
Και πως δεν υπάρχουμε μάταια...
Κι αν δεν προλάβουμε να τα ζήσουμε όλα τώρα, θα ξανάρθουμε...
Και θα ξαναβρεθούμε...
Πες μου... Πες μου ένα ψέμα και ύστερα...
...και ύστερα κάν' το μου Αλήθεια...

Χωρίς τίτλο

Χειμώνας μύρισε κι εγώ ακολουθώ τα βήματα σου
Σαν το παιδί κουρνιάζω μέσ' την αγκαλιά σου
Και χάνομαι, το καρδιοχτύπι σου αισθάνομαι
Περνούν τα χρόνια μα απ' τη νιότη σου εγώ πιάνομαι
Πατάω πάνω σε νότες συρμάτινων χορδών
Κι απ' το κρεβάτι μας μετράω τα σημάδια των καιρών
Δε με αγγίζουν, δε με φοβίζουν
Οι δρόμοι όλοι σ' εσένα θα με γυρίζουν
Γυμνό κορμί, καυτή πνοή, χείλη ενωμένα
Κουμπώνουν σώματα, συ φτιάχτηκες για μένα
Στα περασμένα δεν έχω λόγο να στραφώ
Κοιμάμαι δίπλα σου κι αυτό είναι αρκετό
Το φθόνο της ψυχής μεθώ με τ' άγγιγμα σου
Μόνιμος κάτοικος βαθιά στα όνειρα σου
Στη γειτονιά σου άνθη πεθαίνουν στις αυλές
Την ομορφιά σου ζήλεψαν μα εσύ δε φταις...


Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Παρουσίαση του έργου της συγγραφέως και ζωγράφου κας Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη



Το Λογοτεχνικό Εργαστήρι των εκδόσεων Μέγας Σείριος σας προσκαλεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8.00 μμ στην παρουσίαση του έργου της διακεκριμένης συγγραφέως, ζωγράφου και εκδότριας λογοτεχνικού περιοδικού κας Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη.
Το Λογοτεχνικό μας Εργαστήρι διοργανώνει παρουσιάσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών με σκοπό να εμβαθύνουμε στην τέχνη του Λόγου, να την μελετήσουμε και να διδαχθούμε από αυτήν. Τα μέλη του συμμετέχουν και βραβεύονται σε διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και παγκόσμια συνέδρια ποίησης και είναι σε διαρκή επικοινωνία με ανθρώπους του πνεύματος της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.
Θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε στο χώρο του Ομίλου Εξυπηρετητών, Σαρανταπόρου 9 στα Πατήσια, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα:
Τηλ. 210 2015194, τηλ./fax: 210 2230864
www.megas-seirios.com

6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας (Προθεσμία έως 30/11/13)

To Artfools video festival / Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου στη Λάρισα από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artfools.

Αrtfools video festival –Larissa -2014/ 6ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας

Όροι συμμετοχής
Άρθρο 1.Το Αrtfools video festival –Larissa -2014/ 6ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας διοργανώνεται από την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία Artfools και το διαδικτυακό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού www.artfools.gr , υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με την υποστήριξη του ΤΕΙ Λάρισας, και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, στις ημερομηνίες 7 έως 16 Φεβρουαρίου 2014 στη Λάρισα.

Περιλαμβάνει:
Α. Διεθνές διαγωνιστικό.
* Γίνονται δεκτές: Ταινίες μυθοπλασίας ,με διάρκεια μέχρι και 25 λεπτά.
Β. Ελληνικό διαγωνιστικό.
* Γίνονται δεκτές: Α.) ταινίες μυθοπλασίας ,με διάρκεια μέχρι και 25 λεπτά.
Γ. Μαθητικές ταινίες.
* Γίνονται δεκτές ταινίες μυθοπλασίας με διάρκεια μέχρι 15 λεπτά
2. * Οι ταινίες όλων των κατηγοριών, αποστέλλονται σε α) αρχείο mpeg-2 ή mpeg-4 ή m4v β) DVD-Video format unlocked.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου κάθε χρόνου
Άρθρο 2.
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ:* Κάθε σκηνοθέτης έχει δικαίωμα να συμμετάσχει μόνο με μία ταινία.
* Το διαπραγματευόμενο θέμα της ταινίας είναι ελεύθερο στην κρίση και την έμπνευση των δημιουργών...
*Η ταινία θα αποσταλεί σε μορφή DVD σε αρχείο α) αρχείο mpeg-2 ή mpeg-4 ή m4v β) DVD-Video format unlocked ,σε δύο (2) αντίγραφα.
* Οι ξενόγλωσσες ταινίες θα πρέπει να έχουν αγγλικούς υπότιτλους, οι οποίοι και θα πρέπει να σταλούν και ξεχωριστά σε μορφή word με τους χρόνους τους.
Άρθρο 3.
* Η επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν, καθορίζεται από ειδική ανεξάρτητη και αντικειμενική προκριματική επιτροπή, οι δε τίτλοι των ταινιών που θα προκριθούν, αναρτώνται στο site του Φεστιβάλ www.artfoolsvideofestival.gr και στο www.artfools.gr
Η σειρά προβολής των ταινιών καθώς και το πρόγραμμα γενικότερα, καθορίζονται από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και αναρτάται στο διαδίκτυο τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το Φεστιβάλ.

Άρθρο 4.
• Για να ζητήσει κάποιος τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ, θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.artfoolsvideofestival.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : artfools.symmetoxes@gmail.com και εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο αντίγραφο της αίτησης θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά μαζί με τις ταινίες και το φωτογραφικό υλικό, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2013.
* Η αίτηση συμμετοχής μαζί με τα δύο αντίγραφα της ταινίας , θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2013,( ημερομηνία ταχυδρομείου) με την ένδειξη « Χωρίς εμπορική αξία, μόνο για πολιτιστικούς σκοπούς», στην Διεύθυνση: Περιοδικό artfools . Σκοπάδων 9. Τ.Κ.41335 Λάρισα ( υπόψη κας Α. Σαρτζή- Σδράλλη).

Για να εξετασθεί η αίτηση είναι απαραίτητη η συμπλήρωση όλων των πεδίων και η υπογραφή της αίτησης.
• Μαζί με την αίτηση πρέπει να αποσταλούν:
Φωτογραφία του δημιουργού σε 300dpi
Φωτογραφίες (2) από την ταινία ή τους συντελεστές επίσης στην παραπάνω μορφή,
Περίληψη της υπόθεσης μέχρι 150 λέξεις και,
Αγγλικοί υπότιτλοι σε μορφή word.
Προωθητικό υλικό της ταινίας ( τρέηλερ, αφίσα, διαφημιστικά κ.α.) ( προαιρετικά).
*Τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν τους δημιουργούς.
*Από τη στιγμή που έχουν κατατεθεί η αίτηση συμμετοχής και η ταινία, για κανέναν λόγο δεν έχει δικαίωμα ο σκηνοθέτης ή ο παραγωγός να αποσύρει τη συμμετοχή του.
Άρθρο 5.
*Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή επιλέγουν τις κριτικές επιτροπές. Οι κριτικές επιτροπές αποτελούνται από εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου της τοπικής κοινωνίας αλλά και από την Ελλάδα γενικότερα. Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ μπορεί να συμμετέχει σε κάποια ή σε όλες τις κριτικές επιτροπές. Οι αποφάσεις των επιτροπών λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.
*Στα πλαίσια του διαγωνιστικού χαρακτήρα του Φεστιβάλ απονέμονται τα κάτωθι βραβεία:
Για το ελληνικό διαγωνιστικό:
Α΄ Βραβείο, Καλύτερης Ταινίας
Β΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Γ΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Για το Διεθνές διαγωνιστικό:
Α΄ Βραβείο, Καλύτερης Ταινίας
Β΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Γ΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Για τις μαθητικές ταινίες:
Α΄ Βραβείο, Καλύτερης Ταινίας.
Β΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ς.
Γ΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Επίσης ,απονέμονται ειδικές διακρίσεις κατά κατηγορία , ανάλογα με την κρίση της κριτικής επιτροπής.

Άρθρο 6.
*Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για ενδεχόμενη απώλεια υλικού πριν ή μετά το πέρας του Φεστιβάλ και σε καμιά περίπτωση δεν οφείλουν να επιστρέψουν το υλικό που τους έχει αποσταλεί.
*Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα προβολής, εντός και εκτός του χώρου της διοργάνωσης, μέρους των ταινιών που έχουν αποσταλεί οποτεδήποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο ή χρήσιμο για λόγους προώθησης και προβολής του Φεστιβάλ και σε καμία περίπτωση για εμπορικούς σκοπούς.
Άρθρο 7.
*Την οπτικοακουστική κάλυψη και καταγραφή του Φεστιβάλ, καθώς και των παράλληλων εκδηλώσεων, αναλαμβάνουν οι χορηγοί επικοινωνίας. Συνεπώς, απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε συσκευής καταγραφής ήχου και εικόνας από οποιονδήποτε τρίτο στους χώρους των εκδηλώσεων.
Άρθρο 8.
Μέρη της διοργάνωσης θα βιντεοσκοπηθούν. Μέλη του κοινού καθώς και συμμετέχοντες δημιουργοί που θα εμφανιστούν σε αυτά δεν έχουν καμιά αξίωση από τους διοργανωτές.
Άρθρο 9.
Οι συμμετέχοντες αποδέχονται και συμφωνούν ότι θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις στους χορηγούς επικοινωνίας και θα φωτογραφηθούν, εάν αυτό τους ζητηθεί.
Άρθρο 10
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα ακύρωσης του Φεστιβάλ για οποιοδήποτε λόγο κριθεί αναγκαίο.
Άρθρο 11
Η αποστολή της υπογεγραμμένης αίτησης συμμετοχής συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω όρων συμμετοχής.
Υπογραφή.

Παρουσίαση νέου βιβλίου από τις εκδόσεις Ars Poetica

http://ekdoseis-arspoetica.blogspot.gr/
Εκδόσεις Ars Poetica
Στρατή Τσίρκα 44
59100 Βέροια
Τηλ.6972549100
e-mail:
mactom1980@gmail.com
Δελτίο Τύπου
Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2013
Θέμα: Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Η γάτα που ερωτεύτηκε το 
συγγραφέα» της Βάσως Ραπτογιάννη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Poetica
Το βιβλίο:
“Γάτα που ερωτεύτηκε το συγγραφέα” είναι μια συλλογή διηγημάτων που 
αποτελείται από δεκατρείς ιστορίες. Άλλες ρεαλιστικές, άλλες όχι και τόσο. Μα 
πάντοτε ερωτικές. Ακόμα και όταν ο έρωτας δεν είναι στο προσκήνιο, υποβόσκει, 
όπως άλλωστε πάντα στη ζωή των ανθρώπων.
Ερωτεύονται οι άνθρωποι στη μεγάλη πόλη; Μπορεί κανείς να απαλλαγεί από το 
κυνηγητό του χρόνου και να αισθανθεί πραγματικά; Μπορεί ένας ψυχαναλυτής να 
βοηθήσει μια όμορφη νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί; 
Πώς τελειώνει η ιστορία της γάτας που ερωτεύτηκε έναν συγγραφέα; Μπορεί η 
Μαύρη βασίλισσα να διαλέξει ανάμεσα στο καθήκον της και στον έρωτά της για τον 
Λευκό Βασιλιά; Γιατί ο Ορέστης προσπαθεί να σκοτώσει την Κλειώ; Θα τα 
καταφέρει; Μπορεί κανείς να ερωτευτεί ή να ξεχάσει όσο διαρκεί ένα τσιγάρο; Πώς 
μπορεί κανείς να μάθει για τις ζωές των άλλων καθισμένος σε ένα παγκάκι στην 
αποβάθρα του μετρό; Πώς φθηνό μπορεί να είναι το σεξ όταν οι προϋποθέσεις δεν είναι 
οι κατάλληλες; Πώς μπορεί να αισθάνεται ο τρίτος άνθρωπος σε μια σχέση; Πώς είναι 
η συνάντηση μετά από είκοσι χρόνια ενός ζευγαριού που έζησε έναν μεγάλο 
ανεκπλήρωτο έρωτα; Μπορεί μια γυναίκα να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά από έναν 
επώδυνο χωρισμό; Τι γίνεται κάθε φορά που τελειώνουν οι βόλτες;
Ιστορίες για συναισθήματα ανθρώπων σε διάφορες ηλικίες. Ιστορίες για τον έρωτα και 
τον χρόνο. Γιατί είναι ο χρόνος υπήρχε πάντα και θα υπάρχει για πάντα, όσο είμαστε 
άνθρωποι, πότε σωστός και πότε λάθος. Το τέλος είναι κάτι σχετικό. Και ο καθένας 
μπορεί να δώσει το δικό του. Εκτός από το χρόνο. Γιατί είναι πάντα ο χρόνος. Πότε 
σωστός και πότε λάθος.
Η συγγραφέας:
Η Βάσω Ραπτογιάννη γεννήθηκε, το 1987, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδάζει 
στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Με την συγγραφή 
συναντήθηκαν τυχαία, και ανέπτυξαν μια σχέση αγάπης και μίσους. Η “Γάτα που 
ερωτεύθηκε τον συγγραφέα” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο της έργο, και (δεν) είναι 
αυτοβιογραφικό.
Ένα απόσπασμα από το βιβλίο:
Η σκακιέρα
Η Μαύρη Βασίλισσα πήρε τη θέση της δίπλα στο Βασιλιά. Έτσι, γινόταν χρόνια 
τώρα, πριν από τον καιρό της, και σίγουρα έτσι θα συνεχιζόταν να γίνεται και μετά 
απ’ αυτήν. Το Λευκό και το Μαύρο Βασίλειο βρίσκονταν σε πόλεμο. Μια μάχη με ένα 
μόνο νικητή. Αλλά ο Βασιλιάς που αγαπούσε δεν ήταν αυτός που στεκόταν τώρα 
δίπλα της. Ήταν αυτός που στεκόταν στην απέναντι παράταξη με τη δική του 
Βασίλισσα στο πλευρό του.
Τον είχε δει για πρώτη φορά, όταν άρχισαν οι Μεγάλες Διαπραγματεύσεις, για να 
αποφευχθεί ο πόλεμος. Ο Λευκός Βασιλιάς. Ο Βασιλιάς της. Τον ερωτεύτηκε, γιατί δε 
γινόταν αλλιώς. Και την ερωτεύτηκε κι εκείνος. Ήταν μια αμοιβαία καταστροφή. Ένα 
αμοιβαίο λάθος. Ήταν η κορυφαία πράξη του δράματος. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε 
εκείνη τη στιγμή. Ήταν αφελής. Γιατί οι Διαπραγματεύσεις απέτυχαν. Τα δύο 
βασίλεια κήρυξαν πόλεμο. Και τώρα στεκόταν ντυμένη στα μαύρα, χλωμή και 
ανέκφραστη με μια μόνο διαταγή. Να σκοτώσει το Λευκό Βασιλιά. Να σκοτώσει το 
Βασιλιά της.
Εξήντα τέσσερα όμοια τετράγωνα. Άσπρο και μαύρο. Το πεδίο της μάχης. Τίποτα δεν 
ήταν θέμα τύχης. Υπάρχουν κανόνες σε κάθε πόλεμο. Υπάρχει ορισμένος χρόνος για 
κάθε κίνηση. Τα πιόνια που επιτίθενται και τα πιόνια που θυσιάζονται. Μοναδικός 
στόχος να πεθάνει ο αντίπαλος βασιλιάς. Σε κάθε σύγκρουση. Σε κάθε μάχη. Στα 
εξήντα τέσσερα όμοια τετράγωνα μοναδικός σκοπός είναι η νίκη. Αλλά ποιος κινεί τα 
πιόνια τελικά; Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει; 
Ποιος είναι αυτός που κρατάει την καρδιά της στα χέρια του;[...]
[ σελ.49]

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους (Προθεσμία έως 20/01/2014)


Το Ελληνικό Σχέδιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για πρωτογενή δημιουργία νέων ή μεγαλύτερων νεοεμφανιζόμενων δημιουργών, ή ακόμα και γηραιότερων με διάθεση για δημιουργία, και με κυριότερο σκοπό τη διάδραση μεταξύ δύο διαφορετικών τεχνών, της μουσικής και του κινηματογράφου, προτείνει και προκηρύσσει τους αγώνες για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με θέμα: «Το ελληνικό τραγούδι και μουσική Ελλήνων συνθετών - Οπτικοακουστικά έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μουσική δημιουργία».
Η μουσική και ο κινηματογράφος ήταν πάντα «συνεργάτες». Αυτή τη φορά, ωστόσο, η αφετηρία είναι η μουσική, που θα αποτελέσει έναυσμα και ραχοκοκαλιά για κινηματογραφικές ιδέες – και όχι το αντίθετο.Το κυριότερο όμως είναι η διάδραση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε διαφορετικές τέχνες με ένα θέμα που φαίνεται να αφορά διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.
Η θεματική ενότητα είναι συγκεκριμένη, αλλά ταυτόχρονα αρκετά γενική. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για δημιουργίες Ελλήνων κινηματογραφιστών εμπνευσμένες από το ελληνικό τραγούδι ή από τον τρόπο με τον οποίο το τραγούδι επιδρά στη ζωή. Αυτή η βιωματική σχέση,ποικίλη και πολύμορφη, μπορεί να αποτελέσει το γόνιμο έδαφος για μια δημιουργία με ελευθερία στην ερμηνεία του θέματος και, άρα, στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους.
Πατήστε για να διαβάσετε το κείμενο του κανονισμού και για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής στους Αγώνες.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να καλείτε και στο Τ. 213 017 8286 (Δευτέρα- Παρασκευή: 11:00 – 17:00).